top of page
Zoeken

Wat heeft je kind nu echt nodig?

De kinderen hebben ons nodig. Niet alleen om ons les te geven, maar ook om te kunnen begrijpen wat er in de wereld gebeurt. Leg het ze uit, keer op keer. Ze zullen het niet in één keer begrijpen, maar hebben wel recht op de waarheid. Natuurlijk kun je dingen weglaten en is de informatie die je geeft aan te passen aan de leeftijd van je kind. Eerlijkheid is belangrijk. Ja, de situatie is zorgelijk en we moeten ons aanpassen. Maar we kunnen er proberen er met elkaar het beste van te maken.


Kinderen zullen niet vanzelfsprekend begrip hebben voor de situatie. Ze zullen niet als vanzelf stoppen met vragen waarom ze hun vriendjes niet meer mogen zien en opa en oma niet meer kunnen knuffelen.

Dus leg het ze uit. Wees geduldig. Toon begrip als ze het moeilijk hebben of niet snappen. Sla die arm om ze heen. Wees maar eerlijk als je zegt dat je het zelf ook moeilijk hebt en het zelf soms ook even niet weet. Ook een vader of moeder mag kwetsbaar zijn. Maar praat erover. Praat met je kind over hoe het zich voelt. Welke vragen of angsten heeft het. Stel vragen en luister. Je hoeft het antwoord niet te weten, kinderen zijn loyaal naar hun ouders en zullen, hoe ze ouder zijn, hun ouders niet teveel willen belasten met hun vragen of verdriet. Dus blijven ze er zelf mee rondlopen. Kroppen het op. Wat kan resulteren in woede uitbarstingen of een hevige huilbui.

Juist nu, nu je zoveel dicht bij je kind bent, is het goed om te praten. Weet wat er in dat koppie van je kind omgaat. Maak elke dag ruimte om hier aandacht aan te besteden. Geen school, geen huishuiden, geen werk, maar JIJ en je kind. Je kunt alles nog zo goed voor elkaar hebben in en rondom huis en werk; het is op de lange termijn veel effectiever om te zorgen voor een opgeruimd hoofd. Rust in het hoofd van je kind en rust in je eigen hoofd. Daar kun jij je kind bij helpen.

Want de tijdelijke rol van juf of meester zijn gaat niet alleen over kennis overdragen. Wat net zo belangrijk is (of nog belangrijker) is de sociaal emotionele ontwikkeling van je kind. Want dat is juist wat je kind zo mist nu.

Dus moet je buiten je nieuwe lesgeef taken ook al kindercoach zijn? Wel als het aan mij ligt.. Ik gun dit zo aan ieder kind. En natuurlijk begrijp ik het, als het niet lukt. Als je het gewoon niet weet. Ik help je met alle liefde. Bel me, als je hulp nodig hebt en als het even niet lukt. Want net als je kind, hoef ook JIJ het niet alleen te doen.

36 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Opmerkingen


Post: Blog2_Post
bottom of page