top of page
Zoeken

Je lichaam heeft je trauma onthouden

Ergens gaandeweg zijn we het vergeten. Niet meer gaan doen. Misschien mocht je het niet. Misschien kon je het niet. Misschien durfde je het niet. Je uitspreken. Emoties toestaan en uiten. Loslaten.


We hebben geleerd, voorgedaan gekregen en zijn gewend geraakt, om stress in ons lichaam vast te houden. Om emoties in onszelf te houden. Mega onnatuurlijk.

Heb je weleens naar een dier gekeken die net stress heeft meegemaakt? Die haalt een paar keer diep adem en schudt het van zich af.


Wij mensen zouden ook weer terug mogen naar deze staat. Maar ja, een beetje raar toch, als je gaat staan shaken in het bijzijn van andere mensen (Dat is een dingetje van het EGO). Wij doen liever alsof er niets aan de hand is en houden ons stil (herkenbaar?)


Je lichaam onthoudt stress. Slaat het op. Net zolang tot het eruit mag. Totdat JIJ het eruit laat. En dat kun je. Dat lukt je, als je het de gelegenheid geeft. Als je het toestemming geeft en stap voor stap stukjes laat gaan.


Opgeslagen stress noemen we ook wel trauma. Het is een reactie van het lichaam op een gebeurtenis die op dat moment niet verwerkt kon worden. Om welke reden dan ook.


Bijvoorbeeld:

·         De situatie was té angstig. Je bent bevroren op dat moment (freeze reactie).

·         Je bent een keer zó boos geweest, maar mocht je niet uiten (fight reactie).

·         Je zat dagelijks in een onveilige situatie, je kon niet vluchten (flight reactie).


Bevriezen, vechten of vluchten zijn natuurlijke reacties van het lichaam die ervoor gemaakt zijn om ons in leven te houden. Om onszelf te beschermen.

Iedereen maakt in zijn leven situaties mee, waarin je deze natuurlijke reacties niet kon, mocht, durfde of wilde tonen. Maar ze waren er wel!


De energie van deze lichamelijke reacties heeft zich opgeslagen in je lichaam. En naar mate er in je leven steeds meer van deze onverwerkte energie bij komt, hoe voller je lijf raakt. En daar komen ziektes om de hoek. Lichamelijke klachten. Stress, burn-out of depressies.
Body Remembers Trauma Therapy in combinatie met Breathwork is een zeer krachtige methode om stress en trauma los te laten.  Een unieke lichaamsgerichte methode, waarbij je niet hoeft te praten, maar waarin jouw lichaam aangeeft wat er nodig is voor jou, op dat moment.


Je zult ontladen. Je zult je opgelucht voelen. Je zult je gedragen voelen. Je zult vrijheid ervaren.


Ik heb het zelf ondervonden. Ik geloof er namelijk in, dat ik jou het beste kan begeleiden, wanneer ik het zelf heb meegemaakt. Ik heb meerdere BRTT & Breathwork sessies ondergaan (en blijf ze doen!) en ik moet je zeggen dat dit hele bijzondere, intense ervaringen zijn geweest. Niet in één keer hoor, ik mocht de therapie leren kennen en vertrouwen. Naarmate het vertrouwen groeit (en daarmee je veilige gevoel) zul je er steeds dieper inkomen.


Een sessie is als een sneeuwbol: De sneeuw wordt flink opgeschud en heeft daarna tijd nodig om weer te landen. Het is dus niet alleen de sessie op zich, want deze zal nog wel een tijdje doorwerken in je systeem.


Het mooiste is, wanneer je je lichaam regelmatig ontlaadt van stress. Een BRTT & Breathwork sessie kun je dan ook het beste elke 3-6 weken herhalen. Maar hierin geldt natuurlijk: Volg je gevoel en doe wat goed is voor en past bij jou.


Vanaf september ben je welkom in mijn praktijk voor deze vorm van therapie. Op mijn website ga ik je er alles over vertellen.


De groeps-ademsessies blijf ik ook gewoon geven. Zie ze als een voorbereiding op, of kennismaking met, BRTT & Breathwork. Deze ademsessies in een groep zijn wat milder, maar kunnen je evengoed een diep gevoel van ontspanning en ontlading geven.


De komende tijd staan ze elke maand op de agenda.


Heb je vragen of wil je meer weten?

Je mag me altijd contacten. Ik vind het leuk om erover te delen en help je graag!


Liefs, Monique

18 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


Post: Blog2_Post
bottom of page