top of page
Gewoonjij-2.jpg

EMDR - Therapie
Eye - Movement - Desensitization - Reprocessing

Wanneer je iets traumatisch hebt meegemaakt, je last hebt van bepaalde gevoelens of gedachten, kan dit je dagelijks leven enorm beïnvloeden. EMDR is een vorm van trauma-therapie dat een goede uitkomst kan bieden.

Deze vorm van therapie wordt de laatste jaren steeds populairder, vanwege de effectieve en doeltreffende werking.

Gewoonjij-2_edited.jpg

Hoe werkt EMDR?

Wanneer we iets naars meemaken en niet (goed) verwerken, blijft deze herinnering als het ware ‘vast’ zitten in je hersenen. Daarom blijf je er steeds aan denken en schiet je snel in emotie. Door middel van links-rechts stimulatie van de hersenen, komt de nare situatie ‘los’, en komt er ruimte voor verwerking. Met oogbewegingen, klikjes die je hoort via de koptelefoon en tikjes die ik geef op de knieën, komt dat proces in beweging.

 

Hoe ziet een sessie eruit?

De eerste sessie stellen we samen vast waar we aan gaan werken, zodat dit voor ons beiden heel helder is. Vervolgens plannen we 3 afspraken: De 1e is de start van de EMDR, de tweede is de evaluatie en eventuele herhaling van het proces. Als blijkt dat herhaling niet meer nodig is, starten we een nieuw thema op, waar we in sessie 3 weer mee verder gaan.

 

Wat gaan we doen?

Tijdens een sessie zoomen we in op de naarste gedachten, beelden of gevoelens uit de herinnering. Vervolgens focus je hierop en pas ik de links-rechts stimulatie toe. Dit duurt ongeveer 60 seconden, waarna ik even stop en vraag wat er in je opkomt. Vervolgens breng je daar je focus naar en ga ik verder met de stimulatie. Dit kan 30 tot 60 minuten duren.

 

Hoe vaak is EMDR nodig?

Dat is van te voren lastig te bepalen. Per thema (beeld/gedachte/gevoel) kunnen 2 tot 3 sessies genoeg zijn. Meestal bestaat een trauma ervaring uit meerdere thema’s en ben je dus meerdere sessies bezig om ervoor te zorgen dat je er in je dagelijks leven geen last meer van hebt. EMDR doen we om de week. De andere week is het mogelijk om coaching te krijgen rondom je thema.

 

Wat levert EMDR je op?

Opluchting en vrijheid. Deze woorden hoor ik regelmatig terug van mijn cliënten, wanneer ik vraag hoe het met ze gaat na de behandeling. Ze voelen zich lichter en opgeruimder in hun hoofd. De herinnering is er nog, maar de heftige emoties en de overheersende gedachten zijn minder, of zelfs verdwenen.

 

Is het voor iedereen geschikt?

Het kan zijn dat EMDR niet bij jou past op dit moment, of dat lichamelijke kwalen maken dat EMDR niet geschikt is voor je (als je bijvoorbeeld last hebt van epilepsie of hartproblemen). Daarom hebben we van te voren een uitgebreide intake, zodat ik goed kan bepalen wat voor jou de juiste behandeling is. Als EMDR niet passend is, kan het coachtraject je ook goed helpen.

 

Het klinkt best spannend!

Dat snap ik heel goed. We starten daarom ook pas met EMDR, als jij je er goed bij voelt. Soms kan het helpen eerst wat gewone coachsessies te volgen, voordat we met EMDR aan de slag gaan.

 

Gewoonjij-5.jpg

EMDR kan o.a. worden ingezet bij:

Burn-out - Depressie - Paniekaanvallen - Weinig zelfvertrouwen - Woede - Nachtmerries  - Angsten en fobieën - Rijangst - Vliegangst - Straatvrees - Sociale angst - Spinnenangst - Waterangst - Relatie problemen - Pestverleden-heden - Overval-inbraak

Tijdens een gratis (eventueel telefonisch) kennismakingsgesprek, leg ik graag aan je uit of EMDR voor jou de juiste keuze is.

Over Monique Postma

Ik ben EMDR-Practicioner en ik behandel enkelvoudige ptss klachten. Om de professionaliteit en kwaliteit te waarborgen,  ben ik aangesloten bij de Samenwerkende EMDR therapeuten Nederland. Ik voldoe aan de door hen opgestelde kwaliteitseisen. Jaarlijks volg ik bijscholing bij de bivt.nl.

 

Ik ben holistisch opgeleid en zie jouw klachten niet als op zichzelf staand, maar als deel van een groter geheel. Hierdoor verminderen de klachten, vaak zelfs helemaal, en is er over het algemeen een verbetering van de kwaliteit van leven te verwachten.

 

 

 

Kosten en vergoeding

De kosten van de EMDR-behandeling kunt u opvragen via het contactformulier. Verschillende zorgverzekeraars vergoeden de kosten van het behandelprogramma geheel of gedeeltelijk binnen de eigen aanvullende verzekering of basisverzekering. Je kunt het beste je verzekering vragen welke regeling voor jou van toepassing is. Werkgevers zijn ook vaak bereid een deel of geheel mee te betalen.

Logo Samenwerkende therapeuten.png
bottom of page