top of page
Zoeken

Ik ben niet goed genoeg

Wij als mens hebben een soort van rotsvaste basisovertuiging. Een ‘idee’ waar we allen, in meerdere of mindere mate, in zijn gaan geloven.

IK BEN NIET GOED GENOEG.

En omdat we dit zo sterk geloven, worden we er dagelijks mee geconfronteerd. Zodat we kunnen zeggen: “Zie je wel? Ik ben niet goed genoeg.” We krijgen keer op keer bevestigd waar we in geloven.

Voor mij persoonlijk is social media één van de grote boosdoeners. Vaak zie ik foto`s voorbij komen van (in mijn ogen) perfecte gezinnen en perfecte moeders. Een stemmetje in mijn hoofd fluistert me dan toe dat ik het ook ‘zo’ zou moeten doen, of dat de ander het veel beter voor elkaar heeft dan ik.

Dat stemmetje…

Sinds ik aan mijzelf ben gaan werken (d.m.v. een opleiding, cursussen, lezen, enz.) is dat stemmetje wat zachter geworden en soms zelfs helemaal stil. Maar af en toe, hoor ik hem weer praten in mijn hoofd. Meestal (dus niet altijd!) kan ik mezelf erop betrappen en heb ik door dat ik mezelf aan het vergelijken ben met anderen. “Monique, wat ben je nu eigenlijk aan het doen?” Ik stel mezelf die vraag en zie wat er hier gebeurt. Op het moment dat ik het ‘zie’ ebt het weg en blijf ik in mijn eigen kracht. Op momenten dat ik het niet zie, plaats ik de ander boven mezelf en ga ik me steeds slechter voelen.

Dus, je hebt een overtuiging (ik ben niet goed genoeg). Om die te bevestigen vergelijk je je (onbewust) met anderen. Waarna je kunt zeggen: “Zie je wel? De ander is beter dan ik.” En dan ontstaat een rot gevoel. Je voelt je slecht over jezelf en hoe meer je deze beperking gelooft, hoe verder je wegzakt in je eigen ellende.

Je hebt op dit moment drie keuzes:

1. Je wordt somber en je blijft hangen in het slechte gevoel.

2. Je gaat over compenseren (extra leuk doen, net even beter willen zijn dan de rest)

3. Je ziet wat hier gebeurt en je kiest er voor om er NIET in mee te gaan. Je zegt tegen jezelf dat je je niet moet vergelijken met anderen, dat het slechts je gedachten zijn die zeggen dat je niet goed genoeg bent. Met andere woorden: Je komt weer terug bij jezelf.

Bij optie 1 en 2 ben je met je aandacht compleet bij de ander en dus weg bij jezelf. Bij optie 3 neem je verantwoording voor je eigen gevoel en kies je er bewust voor om in je eigen kracht te blijven.

IK BEN NIET GOED GENOEG

Meestal is deze overtuiging al op jongen leeftijd geboren. Een opmerking van een ouder, je niet welkom gevoeld hebben, gepest zijn… er zijn genoeg redenen te verzinnen waardoor deze overtuiging ontstaan kan zijn. En als je er eenmaal in gelooft, wordt jouw geloof keer op keer bevestigd.

Totdat je stopt en besluit dat deze overtuiging NIETS met jouw echte IK te maken heeft. Want je bent WEL goed genoeg, alleen iemand heeft je ooit anders verteld en dat ben je gaan geloven.

JE BENT WEL GOED GENOEG

Als je de eerste overtuiging kunt leren, kun je dat bij de tweede ook. Je bent WEL goed genoeg. Als je dit maar vaak genoeg tegen jezelf zegt en daarnaast gaat onderzoeken waarom je bent gaan geloven dat je niet goed genoeg zou zijn, gaat je geloof in de negatieve overtuiging wankelen.

JIJ kunt de keus maken om jouw beperkende overtuigingen om te buigen in overtuigingen die voor jou werken. Overtuigingen die jou laten stralen en je eigenwaarde doen laten groeien.

Alleen JIJ kunt de eerste stap naar verandering zetten. Ga lezen, ga een workshop volgen, ga naar een coach die je hierbij kan helpen. Want je bent WEL goed genoeg. Ik zie het al. Zie jij het ook?
62 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Yorumlar


Post: Blog2_Post
bottom of page