top of page
Zoeken

Het zit in jou!

Heb je wel eens dat gevoel dat iedereen tegen je is?

Dat het lijkt alsof anderen je niet zien staan of dat er niet naar jou geluisterd wordt?


Dat zit allemaal in JOU.


Als je denkt dat anderen tegen je zijn, hoe denk je dan over jezelf? Geloof je zelf wel in wat je doet? Als je vindt dat anderen niet naar je luisteren, luister jij dan eigenlijk wel naar jezelf?

De buitenwereld is een weerspiegeling van jouw binnenwereld.


We zijn er zo gewend aan geraakt om de oorzaak van onze gevoelens bij anderen neer te leggen. “Dat is jouw schuld!” roepen we dan. En dat is zo makkelijk! Op die manier hoef je tenminste geen verantwoording af te leggen voor je eigen gevoelens.

Stel, het ergert mij dat de buurvrouw zo arrogant doet. Ik irriteer me daaraan en het liefst ga ik haar uit de weg. Of ik spreek haar erop aan: ”Ik vind jou zo ontzettend arrogant!” Grote kans dat zij niet echt rustig en begripvol zal reageren.

In plaats van die irritatie om het arrogante gedrag bij haar neer te leggen, zou ik me ook kunnen afvragen: Wat zit er in mij waardoor ik geraakt wordt door het gedrag van de buurvrouw? Wat doet die zogenaamde arrogantie met mij? Ben ik misschien zelf ook wel eens arrogant? Of wil ik die eigenschap van mezelf helemaal niet zien?


Als het gedrag van een ander jou triggert, is de kans groot dat dit gedrag ook in jou aanwezig is. Alleen heb je dit stuk in jezelf afgekeurd. Misschien door de normen en waarden die je vroeger zijn opgelegd: “Je mag jezelf niet beter vinden dan anderen.”Of: “Je moet de ander altijd voor laten.” Door dit soort gedragsregels is er een overtuiging in jouw systeem ontstaan: Als iemand teveel met zichzelf bezig is, zichzelf geweldig vindt, is hij arrogant. En arrogantie mag niet. Dat hoort niet. Dat is fout.


Alles draait om bewustwording: Wat doet arrogantie met mij? Wat zijn mijn (beperkende) overtuigingen hierover? En nog belangrijker: Ben ik zelf ook wel eens arrogant? Het antwoord zal zijn: “JA.” Alles wat je afkeurt in de ander, zit ook in jou!

Hoe voelt dat? Dat jij ook arrogant bent? Je keurt een ander af om iets wat je zelf ook bent. De oplossing: VOEL MAAR! Voel je maar arrogant. Voel het in je hele lijf. Zoek naar voorbeelden waarin jij arrogant bent. Wat doet het met je? Het mag er zijn. Het is oké. Het deel in jou dat jij zo hard hebt weggestopt, dat je niet meer wilde zien, mag nu ook gezien worden. We noemen dit een afgewezen innerlijk kind stuk. Waarschijnlijk ben jij vroeger ook wel eens arrogant geweest en is dit gedrag afgekeurd door jouw omgeving. Dat wil je dus nooit meer voelen! Weg met arrogantie. Maar het zit er nog steeds! Het is een deel van jou. Zie het maar. Voel het maar. Erken het. Het mag er zijn. Tegenover de arrogantie staat vriendelijkheid en zorgzaamheid. Dat ben je ook! Het één kan niet bestaan zonder het ander.


Dus als je in de toekomst weer eens boos wordt om het gedrag van de ander, schiet dan niet meteen al je pijlen op die persoon. Richt je aandacht naar jezelf. Want ieder antwoord zit in jou.Veel liefs, Monique


130 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


Post: Blog2_Post
bottom of page