top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverMonique Postma

Hoe krijg je meer rust in je hoofd?


Deze vraag wordt regelmatig aan me gesteld. En daar ben ik blij om, want dat betekent dat veel mensen bereidt zijn om dingen anders te gaan doen in hun leven. En dat ze bij die verandering wel wat hulp kunnen gebruiken.

Waar begin je?

De drukte in je hoofd was er niet van de één op de andere dag. Waarschijnlijk loop je er al een hele tijd mee en lijkt het steeds erger te worden. Kun je je nog herinneren wanneer je helemaal niet zo’n druk hoofd ervaarde? Wat deed je toen anders dan nu?

Grote kans dat je zegt dat je zorgen zijn toegenomen of dat je nu een gezin hebt, waar je voor moet zorgen. Maar misschien gaat het jou allemaal wel voor de wind en heb je geen idee wat je anders zou kunnen doen.

1. Ga op onderzoek uit: Houd een paar dagen heel nauwkeurig bij op welke momenten van de dag je nog rust ervaart en wanneer het je teveel wordt. Schrijf het op in een schriftje en noteer meteen wat je op die dag allemaal gedaan hebt. Je zult al snel patronen ontdekken.

2. Maak een plan: Stel jezelf aan het eind van de dag de vraag: Wat kan ik morgen anders doen, zodat ik meer rust ervaar? Misschien spreek je met jezelf af dat je morgen maar 3 klusjes doet, in plaats van 10…

3. Sta bewust op: Spring na het slapen niet direct je bed uit. Focus eerst op jezelf. Voel je lichaam, merk je ademhaling op. Ga in gedachten na hoe de dag er vandaag uit gaat zien. Herinner jezelf aan het plan dat je de avond ervoor al hebt gemaakt.

4. Las pauzes in: Raas niet door, maar ga af en toe zitten (zonder mobiel). Kijk om je heen, wees je bewust van je lichaam en je ademhaling. Vraag jezelf af: Hoe is het nu met mij? Wat heb ik nodig? Doe 5 tot 10 minuten even helemaal niks. Zet je wekker op je mobiel en sluit je ogen.

5. Neem tijd voor jezelf om op te laden: Je kunt niet altijd maar aan staan en voor anderen zorgen. Als jouw batterij vol is, kun je pas energie aan anderen geven en je taken beter vervullen. Waar laad jij van op? Ga eens lekker wandelen in de natuur of lees een goed boek.

6. Stel grenzen: Nee zeggen is ook een antwoord. Je kinderen of je partner laten weten dat je even een uurtje niet beschikbaar bent. Dat je er daarna weer helemaal voor ze bent en waarschijnlijk nog gezelliger ook.

7. Train je mind: Gedachten komen en gaan en je kunt ze niet uitzetten. Wat je wel kunt doen is ze minder serieus nemen en niet ingaan op elke gedachte die je hebt. Train jezelf om er wat afstand van te nemen. Hoe meer je dit oefent, hoe makkelijker het zal gaan en hoe meer rust je zult ervaren.

Door het volgen van deze stappen, kun je jezelf trainen om meer rust in je hoofd te krijgen en om daarmee meer energie over te houden op een dag. Je zult zien dat je daarmee een leuker persoon voor jezelf én je omgeving bent.

Wil jij ook graag meer rust in je hoofd? Maak dan gerust een vrijblijvende afspraak. Ik vertel je graag over de mogelijkheden die ik je als coach kan bieden.

Soms heb je even een opstapje nodig om de dingen anders te gaan doen. Er zijn nog zoveel mogelijkheden!

Donderdag 11 mei start de workshop ‘Rust in je hoofd’ en vrijdag 12 mei heb ik een ademsessie in een kleine groep, van 11:00-12:00. Voor beiden zijn nog een paar plekjes vrij.

Fijne zondag!

Liefs, Monique
42 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
Post: Blog2_Post
bottom of page