top of page
Zoeken

Egoïstisch of zelfliefde?

In hoeverre ben jij afgestemd op de ander?

  • Ga je bijvoorbeeld zondag ochtend niet sporten omdat je vindt dat je bij je kinderen moet zijn?

  • Plan je dat weekendje met vriendinnen niet omdat je (onbewust) denkt dat je thuis onmisbaar bent?

  • Zit je elke avond thuis op de bank omdat je niet wil dat je partner alleen zit?


Vraag je dan eens af…

  • Wat doe ik voor een ander, dat ik voor mezelf niet doe?

  • Wat maakt dat ik mezelf steeds op de laatste plaats zet?

  • Hoe zou het zijn als ik me wat minder zou aanpassen aan anderen?


Voor jezelf kiezen… dat is niet egoïstisch. Al heb je dat misschien ooit zo geleerd. Voor jezelf kiezen heet zelfliefde. Kiezen voor wat goed voelt voor jou en daar energie uit halen. Om vervolgens met deze energie iets leuks te gaan doen met je partner of je kinderen. Je kunt pas energie (liefde) aan een ander geven, als je jezelf eerst hebt opgeladen. Wat heb je aan een lege batterij?


Vandaag begon mijn dag met een heerlijke wandeling. Ik was druk in mijn hoofd en wist dat het me goed zou doen om even in de natuur te zijn.


Een stemmetje in mij zei: “Ja maar, het is zondag, je hoort thuis te zijn.”

Dat stemmetje herkende ik… die houdt me liever in m’n comfortzone. Die zorgt ervoor dat ik mijn hoofd blijf zitten en vooral geen plezier maak, ontspan of geniet.


Het is dezelfde stem die zegt dat ik altijd maar door moet gaan. Werken, huishouden. In beweging blijven en zorgen dat alles perfect voor elkaar is.


Ja die stem is aanwezig en hoeveel ik ook aan mezelf werk, hij zal nooit helemaal verdwijnen. Hij kan wel zachter klinken en ik kan ervoor kiezen om er niet naar te luisteren. Om bewust te kiezen voor wat positief is en me helpt, in plaats van me onbewust te laten sturen door mijn angst om niet goed genoeg te zijn als moeder en als partner.


Want ik heb NOG een stem. En die stem is in staat de andere stem het zwijgen op te leggen. Want zolang ik mezelf grenzen opleg en deuren dicht hou naar waar ik diep van binnen behoefte aan heb, kan ik niet leven vanuit mijn hart.


Ik kan geen liefde geven aan een ander, als ik dat niet eerst voor mezelf doe. Ze zeggen weleens: Je moet eerst voor jezelf zorgen, voordat je het voor een ander kunt doen.


En dat is zo waar!
39 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comentarios


Post: Blog2_Post
bottom of page